αρχείο λήψης


ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΣΤ!


Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος, το έμβρυο προστατεύεται από τη μήτρα και τον πλακούντα. Επίσης, ως ασπίδα προστασίας, οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού της μητέρας διαπερνούν το πλακούντα προκειμένου να προστατεύσουν το έμβρυο από ξένα βακτήρια και λοιμώξεις.

Κάποιες φορές, παρόλα αυτά, αυτές οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού κάνουν τη δουλειά τους λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε και κατά αυτό τον τρόπο δεν επιτίθενται μόνο σε ξένα βακτήρια και ιούς αλλά εξίσου στον ιστό του εγκεφάλου του εμβρύου, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry το 2013. (1)

Μία δεύτερη έρευνα βρήκε ότι οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού καθώς πολεμούν τον ιστό του εγκεφάλου ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένα από τα συμπτώματα του αυτισμού με κυρίαρχο το χαρακτηριστικό της επηρεασμένης ικανότητας για επικοινωνία και των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν προσδιορίσει ένα τύπο αυτισμού που μπορεί να εξηγήσει περίπου το 20% των περιπτώσεων που ανήκουν στο φάσμα. Το αποκαλούν MAR ή  “Maternal Antibody Related” δηλαδή ‘Σχετικό με Μητρικά Αντισώματα’ . (2)

Τη παρούσα στιγμή, η Παιδιατρική Βιοεπιστήμη εργάζεται με ερευνητές προκειμένου να μπορέσει να διαθέσει ένα τεστ το οποίο θα είναι ικανό να ανιχνεύει εάν η μητέρα έχει αντισώματα ή όχι. Σε περίπτωση που βρεθεί ότι έχει, τότε θα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το παιδί θα γεννηθεί με αυτισμό. Εάν δε βρεθεί να έχει αντισώματα, το παιδί πάλι ενδέχεται να γεννηθεί με αυτισμό αλλά θα οφείλεται σε άλλα αίτια.

Εάν η παραπάνω μέτρηση βρεθεί να είναι ακριβής, κάτι που έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να βρούμε περισσότερα σχετικά με την αιτιολογία του αυτισμού.

ΜΙΑ ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βιβλιογραφία: http://www.nature.com/tp/journal/v3/n7/full/tp201347a.html