αρχείο λήψης


Αναμφισβήτητα ο ρόλος του γονέα στη διαδικασία της μάθησης είναι πολύ σημαντικός και ευρύτερος και καλείται να αναπτύξει μέσα από την καθημερινότητα τις μαθησιακές δεξιότητες του παιδιού.

Διαβάζω στο σπίτι

Βοηθήστε να αναπτύξει το παιδί μια καλή σχέση με το διάβασμα μέσα από την καθημερινή επαφή με το βιβλίο από μικρή ηλικία. Διαβάζετε στο παιδί σας καθημερινά.  Προκαλέστε το να διαβάζει επιγραφές καταστημάτων, τίτλους βιβλίων και εφημερίδων και ζητήστε του να κόψει λέξεις και να φτιάξει κολάζ με μια πρόταση που αγαπά.

Εκτυπώστε του από το διαδίκτυο στίχους από αγαπημένα του τραγούδια και βάλτε το κομμάτι να παίζει ενώ το παιδί διαβάζει τους στίχους.

Συνδυάστε την ανάγνωση με τη θεατρικότητα και εκφραστείτε με το πρόσωπο και το σώμα σας! Κάνετε βιωματική τη μάθηση! Πηγαίνετε το παιδί να δει και να επισκεφθεί χώρους που σχετίζονται με το θέμα που διαβάζετε (πχ.τα ζώα στον ζωολογικό κήπο).

Κατά την ανάγνωση, να εξηγείτε ό, τι το παιδί δεν καταλαβαίνει αμέσως. Συζητήστε για αυτό που διαβάσατε, ώρες ή μέρες μετά την ανάγνωση ή αναφερθείτε σε αυτό με κάποια αφορμή (πχ” Θυμάσαι που διαβάσαμε για …).

Γράφω στο σπίτι

Ενθαρρύνετε το παιδί να γράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με οποιαδήποτε αφορμή, αρκεί να γράφει.

Με την αυτόματη διόρθωση, δεν θα έχει το άγχος του ορθογραφικού λάθους και θα έρχεται σε οπτική επαφή με τις λέξεις στην ορθογραφημένη τους μορφή.

Όταν το παιδί ζητήσει τη βοήθεια σας στην ορθογράφηση μιας λέξης, δίνετε αμέσως το σωστό τύπο και μην το αφήνετε να ταλαιπωρείται αναζητώντας τον. Εάν το παιδί δεν μπορεί να τον ανακαλέσει αυτόματα, κάνετε το εσείς για αυτό.

Προσκαλέστε το παιδί να εξασκηθεί στο γράψιμο με κάθε ευκαιρία. Προτείνετέ του να γράψει μια ευχετήρια κάρτα σε ένα φίλο του, τη λίστα με τα ψώνια ή μια λίστα με πράγματα που θέλει να κάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο κλπ. Αγοράστε μαζί στυλό και μολύβια.Τα παιδιά αγαπούν τα καινούρια σχολικά εργαλεία.

Τοποθετήστε έναν πίνακα στο χώρο της κουζίνας και ζητήστε του να γράφει το καθημερινό σας μενού!


Πηγή: babyradio.gr